viernes, 10 de junio de 2011

LA PREVENCIÓ

La lluita contra els riscos laborals és un dret dels treballadors i un deure de l'empresa.

- Ergonomia del lloc de treball, adaptar-lo a les necessitats tant fisiològiques com psicològiques dels treballadors.
- Establiment de normes i seguretat sobre les condicions mediambientals, l'ús de materials, maquines i eines i l'ús dels mitjans de protecció.
- Formació del treballador i dels resposables per concienciar del riscos i de les seves conseqüències, fomentar la capitat de reconèixer-los i d'establir entre tots normes de prevenció senzilles i clares.
- Desenvolupament de ltècniques mèdiques preventives: previsions periòdiques dels treballadors, estudis de salubritat als llocs de treball, etc.
- Estudi de l'organització industrial per fer més eficient la producció, facilitar la feina i reduir la perillositat.
- Desenvolupar la psicosociologia laboral per afavorir la  motivació, el bon ambient de treball,la valoració de la feina que a cada treballador per aconseguir els objectius comuns a l'empresa, etc.

CONSEQÜÈNCIES DELS ACCIDENTS LABORALS



- El treballador incapacitat deixa de cobrar el seu sou d'empresa i la seguretat social li passa un subsidi. Amb aquets diners, el treballador no nomès a de viure sinó que ha de cobrir les despeses econòmiques afegides.

- L'empresa, per cobrir la baixa, ha de contractar treballadors nous i per tant inexperts, cosa que farà que l'empresa sigui meys rendible. A més, es pot obrir un expedient d'inspecció de treball per comprovar si es compleixen totes les mesures preventives de seguretat, i si es comprova una negligència la empresa pot ser sancionada i/o processar els caps del treballador afectat.

- L'Estat, ha de pagar el subsidi al treballados afectat i fer-se càrrec del seu tractament mèdic. La inspecció de treball ha d'investigar les causes de la incapacitat del treballador.

CAUSES DELS RISCOS LABORALS

Les errades humanes directes són responsables de més de 90% des accidents. Són conseqüència de l'incompliment de les normes de seguretat per impudència, ignorància o cansament per part del treballador i del responsable de supervisar-lo.

En un accident de treball hisol haver diverses causes o errades juntes. En la majoria dels casos l'atzar evitara que condueixi a l'accident, però en un petit percentatge és produira un encadament amb conseqüència greus per el treballador.

RISCOS EN L'ERGONOMIA





Es refereix als problemes que pateix el treballador quan els mètodes, els equips i les condicions del treball no s'adapten a l'anotomia, la filosofia i la psicologia de la persona.

RISCOS EN LA HIGIENE






Els riscos en la higiene corresponen al concepte clàssic de malaltia professionals i són consequència de la presència d'agents contaminant al lloc de treball. Els efectes no són immediats i desenvolupen una simptomatologia que es va agreujant si no es detecta i corregeix el risc.

RISCOS EN LA SEGURETAT





Corresponen al concepte clàssic per accident laboral i, també els accidents domèstics. Corresponen a les lesions  corporals que es produeixen per contacte directe i instantani entre el treballador i un element material o energia.

RISC LABORAL

El rics laboral es defineix com qualsevolsituació de treball que pugui afectar la salut física (danys), la salut mental (trastorns) o la posició social (rebuig) de les persones.

RISCOS EVITABLES: Aquells en els quals un cop s'ha pres la mesura correctora desapareixen i no es poden tornar a produir. Són els mñes fàcils de detectar i corregir i cal que s'actuï immediatament perquè no n'apareguin.

RISCOS NO EVITABLES: Comprenen la resta, aquells qie no es poden eliminar perque formen part de la natura del lloc de treball. Es pot imposar una serie de mesures correctores.


viernes, 3 de junio de 2011

Els serveis d'Internet





El correu electrònic serveix per enviar i rebre missatges escrits entre usuaris d'una xarxa informàtica. La missatgeria instantània és uns servei semblant al correu electrònic. Però és molt més fluid, perquè en tot moment sabem quins altres integrants del nostre grup de missatgeria estan connectats.







La world wide web  (WWW) és un servei d'Internet amb què accedim a informació organitzada en pàgines web.










El servei FTP (File Transfer Protocol; en català, protocol de transferència de fitxers)permet transferir fitxers entre equips informàtics.






Als fòrums de discussió molts visitants accedeixen als missatges escrits per un visitant del fòrum.





El xat és un servei en què dues o més persones poden establir converses a través de finestres de text en temps real.





El servei P2P permet intercanviar fitxers entre molts usuaris.










La telefonia IP permet parlar per telèfon amb un altre internauta connectat a la xarxa.

viernes, 20 de mayo de 2011

sábado, 14 de mayo de 2011

ACTIVITATS

11. Marca en cada cas quines eines informàtiques utilitzaries en cada fase del projecte tecnològic:


14. Quins avantatges comporta fer dibuixos esquemàtics utilitzant símbols normalitzats? Indica exemples en què n’hagis utilitzats a les teves activitats de classe.
Els avantatges són que qualsevol persona podrà entendre el signe del que parles perquè estarà conegut universalment.
16. Què et sembla que vol dir què els diversos ordinadors són compatibles entre ells? Que puc utilitzar qualsevol tipus de ordinador independentment de la marca. Quina importància té aquet fet per als usuaris i per als fabricants de programari? Que no depèn del fabricant per poder-lo arreglar.
25. Qui és el responsable dels danys quan hi ha una explosió de gas en un habitatge? La companyia és responsable fins al contador i la comunitat  fins a la instal·lació interna.
26. Quin professional és el que es dedica a fer reformes de gas o electricitat en un habitatge? L’electricista. Cal la signatura d’algun professional o el visat d’algun projecte? Si.

martes, 10 de mayo de 2011

Normalització i simbologia. Els plànols.

Normes, reglaments i especificacions 


La normalització vol unificar criteris resprecte a unes matèries determinades, i possibilitar l'us de la llengua dins d'un entorn d'activitats concretes.
- Les normes són documents d'acceptació voluntària que contenen especificacions elaborades amb el conses de diverses parts interessades: fabricants, usuaris i consumidors, centres de recerca i administracións. Són aprovades i publicades per un organisme reconegut.
- Els reglaments són especeificacions de compliment obligat que estan fixades per la llei. Tenen com a finalitat augmentar les garanties de seguretat, de fiabilitat, de qualitat i d'adaptabilitat dins les diferents condicions tecnològiques existents.
- Les especificacions tècniques expressen els criteris d'existència de l'usuari davant del fabricant o del proveïdor. Són de caràcter tècnic i poden ser la clau dels acords que fonamenten els contractes entre empreses.

Plànols

Els plànols són el conjunt de formats que contenen tots els dibuixos que es fan durant el desenvolupament del projecte. Si en el projecte hi ha més d'un planol, cal acompanyarlo amb un índex que els referencï.

El projecte tèncnic formal. La memòria.

El projecte tècnic és un document amb la informació tècnica que ens permetrà desenvolupar la solució al problema inicial d'una manera clara i precisa.

1. La memòria.

La memòria descriptiva.
S'hi ha d'explicar detalladament l'objectiu i l'abast del projecte, la ubicació els estudis previs que s'han fet per analitzar el problema en qüestió, l'analisis de les diverses solucions baremades i el criteri que ha portat escollir la solució proposada, els mètodes de càlculs utilitzats, els resultats d'aquests càlculs i la justificació de quins s'han tingut en compte a l'hora de prendre decisions, la bibliografia consultada, la valoració econòmica global de projecte i la seva viabilitat.

Els càlculs
S'han d'ordenar per temes. Cal indicar les diverses operacions que s'hi han fet de manera seqüencial i clara. S'hi ha d'indicar la proedència bibliogràfica dels mètodes de càlculs i fòrmules utilitzades.

L'estudi econòmic.
En l'estudi econòmic hi hauran els possibles estudis de mercat, la previsió de recursos financers i la rendibilitat del producte.

L'estudi mediambiental
Qualsevol projecte susceptible de tenir un impacte sobre el medi ha d'incloure el preceptiu estudi mediambiental.

L'estudi de sguretat i salut 
Un pas endavant ha estat fer un estudi de seguretat i salut en els projectes tècnics, de manera que ja des de la fase de disseny es tenen en compte els punts crítics de treballadors i les necessitats materials i tècniques perquèes complexi les normes de seguretat.
Els poders publics van ser encomanants com un dels principis rectors de la política social i econòmica vetllar per la seguretat i higene en treball.

Els annexos
En els projectes podem ingerir els annexos , referits al cataleg de característiques dels diversos materials i components prefabricats que s'han obtingut en les proves que s'han fet als processos d'operacions unitaris i del conjunt.

viernes, 29 de abril de 2011

ACTIVITATS

1. Pensa com s'ha aplicat el procés tecnològic a la millora del calçat esportiu. Com a influït  l'aparició de nous materials?
Millor perquè hi ha més idees hi més opcions per fer alguna cosa més creativa.












2. Quines millores aplicaries a l'objecte de l'exercici anterior? Feu una pluja d'idees per grups i després expliqueu els criteris de heu utilitzat. 
Ficar de tot tipus de colors amb diferentes games de textures i que s'acomodin a qualsevol peu.

EL CICLE TECNOLÒGIC

1. Identificació i anàlisis del problema o necessitat.
Ens hem de fer una serie de preguntes:

  • És una situació nova o és conseqüencia de l'aparició d'altres objectes o materials?
  • Hi ha cap objecte que, encara que sigui d'una manera deficient, intenta satisfer les necessitats, o és un nou repte sense precendents?

Hem de millorar objectes que existeixen i s'han de crear nous.

2. Exploració d'idees i disseny de l'objecte.
Analitzarem els objectes que ja existeixen i no ens satifasen. Farem un recull d'idees. Un cop reunides totes les noves idees i  les millores proposades per als objectes existents, farem un analisis que ens adapti a totes les nostres necessitats. La tria de unes o altres serà la tria del material més econòmic.
Un cop triada la opció desenvoluparem el projecte.

3. Construcció de l'objecte.
En aquesta fase plasmarem les nostres idees en un objecte real mitjançant les tècniques de treball. Normalment se solen fer prototips i maquetes previes a l'objecte real per veure com quedaria. Si en la construcció es detecten petits problemes es fan retocs per millorar-ne el funcionament.

4. Ànalisis de l'objecte.
Un cop construït l'objecte l'avaluarem per comprovar si compleix l'objectiu que ens havíem fixat al pricipi. Aquesta avalució de seguits revela petits problemes, que es poden arreglar i millorar en cas que si fem noves rèpliques del nostre objecte en producció industrial.

Per resoldre els problemes tecnològics sempre hi ha més d'una solució.

viernes, 1 de abril de 2011

ACTIVITATS

1. Dibuixa un motor de gasolina i indica'n les parts.


2. Què vol dir que un motor de gasolina és un motor de 4 temps? que funciona seguint quatre fases. Digues com s'anomena cada temps. S'anomenen admissió, comprenssió, explosió i escampament.

3. Explica com funciona un motor de gasolina. Ajuda't de dibuixos dels 4 temps per fer-ho. Funciona gràcies a la calor generada en cremar un combustible, i que la combustió és ptrodueix dins del motor.

4. Quins vehicles acostumen a portar motors de gasolina? S'acostuma a utilitzar en els turismes, en la majoria de motors grans i en alguns ciclomotors.

5. Qui va inventar el motor de gasolina? Nickolaus Otto Quin any? 1876

6. Quines avantatges i inconvenients té el motor de gasolina respecte d'altres motors com el dièsel?
Avantatges: és força lleuger i petit, permet una granacceleració i és mñes barat que el motor dièsel.
Inconvenients: consumeix més que el motor dièsel i, per tant, contamina una mica més, la gasolina és més cara que la gasoil i necessita més manteniment.

7. Quina és la funció dels següents elements: bugia, biela, cigonyal i vàlvula.
BUGIA. Genera un gispira que fa explotar la mescla. Es formen molts gasos que empenyen el pistó cap avall.
BIELA. Peça que es troba subjectada per un dels seus extrems a un èmbol o pistó que realitza un moviment en línia recta, i per l'altre a una manovella. Aquest sistema biela-manovella serveix en mecànica per a transformar un moviment rectilini alternatiu en un moviment de rotació, i viceversa.
CIGONYAL. Peça d'un motor que es tradueix en moviment alternatiu lineal del pistó en la rotació. Per convertir el moviment alternatiu en la rotació, el cigonyal té "maneta tira" o "monyeca", les superfícies de rodament addicionals l'eix es compensa a la de la maneta, a la qual els "fins gran" de les bieles de cada cilindre d'adjuntar.
VÀLVULA. Una vàlvula és un dispositiu mecànic amb el qual es pot iniciar, aturar o regular la circulació (pas) de líquids o gasos mitjançant una peça movible que obre, tanca o obstrueix de forma parcial un o més orificis o conductes. Les vàlvules són uns dels instruments de control més essencials en la indústria.


8. Què és l'ordre d'encesa? Seqüencia que segueix les explosions. Posan exemples. Motor d'exploció.


9. Què és un motor de cilindres en línia? Dibuixa les configuracions de motors més usuals.
L'espai en què es mou amunt i avall el pistó es denomina cilindre.

10. Què és la gasolina i d'on s'obté? La gasolina és un producte químic format per una mescla d'hidrocarburus que s'obté del petroli. Quins perills té?És altament imflamable i pot desprendre vapors tòxics perillosos. No es pot emmagatzemar a casa.


11. Quins són i quina funció fan els principals sistemes auxiliars del motor?
CARBURACIÓ. fa la mescla de gasolina i aire que entra al motor.
ENCESA. s'encarrega de produir i gestionar l'encesa de les bugies.
REFRIGERACIÓ. refreda el motor perquè la calor no el malmeti.
LUBRIFICACIÓ. s'encarrega de greixar el motor per reduir el fragment entre les peces.

12. Quins vehicles, en general, fan servir gasolina sense plom 95 i quins gasolina sense plom 98?
La sense plom 98 l'utilitzen els vehicles més potents que els que utilitzen la gasolina dels 95.

viernes, 18 de marzo de 2011

Lleva i seguidor

La lleva és un dispositiu que quan gira és capaç d'accionar un element al qual no està unit i moure'l de manera alternativa.

EL CIGONYAL

El cigonyal és un sistema format per la unió de moltes manovelles acoblades a les seves bieles corresponents.

EXCÈNTRICA

L'exèntrica és una roda que té una barra rígida en un punt del seu perímetre.

MECANISMES DE TRANSFORMACIÓ DE MOVIMENT CIRCULAR ALTERNATIU

Mecanisme format per dues barres articulades, una gira i l'altra es desplaça. La barra que gira s'anomena manovella i l'altra la biela. Transforma un moviment circular en un de vaivé.

CARGOL-CREMALLERA

Format per un cargol i una femella amb la mateixa rosca que l'eix. Gira la femella, es desplaça linealment sobre el cargol; i a l'inrevés.


PINYÓ-CREMALLERA

Format per un pinyó, i una barra dentada. Les dents del pinyó engranen en les de la barra, formen un desplaçament lineal de barra. Pot funcionar a la inversa.

MECANISMES DE TRANSFORMACIÓ

Els mecanismes de transformació canvien el tipus de moviment. Els més importants són:
Pinyó-cremallera i cargol-femella: per a transformacions del moviment circular en lineal o de lineal a circular.
Biela-manovella, excèntrica, cigonyal i lleva: per a transformacions de moviment circular en alternatiu.

TREN D'ENGRANATGES

Augmenta la velocitat, farem servir uns quants engranatges o politges acoblades, passant de mida més gran a mida més petita. L'energia mecànica és igual, el que gira més de pressa té menys força al seu eix, i el que gira més a poc a poc té més força.

TREN DE POLITGES

Reduir la velocitat d'un motor, es pot fer amb unes quantes politges unides amb corretja. L'energia transmesa és la mateixa, en reduir la velocitat augmenta la força.

SISTEMA DE TRANSMISSIÓ REDUCTOR

Unir un sistema de politges a un sistema d'engranatges, cal que una politja i un engranatge estiguin en el mateix eix i girin a la mateixa velocitat, que siguin solidaris.

RELACIÓ DE TRANSMISSIÓ

Transmet un moviment, que eleva una càrrega.
La relació de transmissió és el quocient de les velocitats dels dos elements que es mouen i es representen per r.
r = w conduïda/w motriu
Velocitat motriu acciona el mecanisme, i la conduïda element que rep el moviment. Velocitat conduïda és més gran que la motriu, és multiplicador de la velocitat. Velocitat conduïda és més petita que la motriu, reductor de velocitat.

CARGOL SENSE FI

Eixos que són perpendiculars entre ells. La rosca del cargol engrana amb les dents de l'engranatge.
El sistema no funciona a l'inrevés.

TRANSMISSIÓ PER CADENA

Mecanisme format per una cadena i rodes dentades. L'equació és:
Z1·w1=Z2·w2


viernes, 25 de febrero de 2011

TRANSMISSIÓ PER CORRETJA

És un mecanisme format per una corretja que condueix el moviment d'una politja a una altra. Els laterals acanalats de les dues politges tenen la mateixa mida i corretja entre totes dues ha de tenir la tensió adequada perquè el moviment és transmeti.
En aquest sistema tenim una politja unida a una altra per una corretja. la politja gran té el doble de mida que la petita. La politja petita gira al doble de velocitat perquè té la meitat de mida.

L'equació que relaciona el moviment de dues politges unides per una corretja és:
                                       фw1w2
ф1: Diàmetre de la politja 1             w1: Velocitat angular de la politja 1
ф2: Diàmetre de la politja 2             w2: Velocitat angular de la politja 2

TRANSMISSIÓ PER ENGRANATGES

Perquè dues rodes dentades engranin entre elles, la mida de les dents de cada una ha de ser igual.
El nombre de dents d'un engranatge es representa amb la lletra Z.
La rapidesa amb què giren els engranatges es mesura amb la velocitat angular, que es representa amb w i es mesura en revolucions per minut.

                                                                 Z1·w1 = Zw2
El nombre de dents d'un enghranatge per la seva velocitat angular és igual al nombre de dents de la roda amb què engrana per la velocitat angular a què es mou.


MECANISMES DE TRANSMISSIÓ





TRANSMISSIÓ PER ENGRANATGES: els engranatges són rodes que tenen dents en tot el perímetre extern i encaixen les unes amb les altres.










TRANSMISSIÓ PER CORRETJA: la corretja transmet el moviment d'una politja a l'altra.


 TRANSMISSIÓ PER CADENA I PINYO: les baules d'una cadena s'acoblem a les dents d'una roda.

viernes, 4 de febrero de 2011

EL NAVEGADOR


Google Chrome

Els Cercadors

Els cercadors són programes amb bases de dades organitzades per temes o paraules claus, i que treballen a partir de les paraules  que l'internauta (l'usuari d'Internet) escriu en una pàgina web:
http://www.google.com                    http://www.altavista.com
http://es.yahoo.com                          http://www.lycos.es
http://es.grec.net                               http://www.cercat.com

Com accedir a una pàgina web

Un navegador és una aplicació que permet visualitzar pàgines web. Per fer-ho hem de:

- Introduir a la part superior de la pantalla del navegador l'adreça URL del web que volem visitar.
- Utilitzar un enllaç existent en una altra pàgina web;és a dir, un text subratllat i/o destacat en un altre color.
- Utilitzar els controls d'avançament i retrocés si abans hem vist aquesta pàgina.
- Seleccionar la pàgina des de l'apartat Llista d'accès d'interes o Llistat de preferits.

viernes, 28 de enero de 2011

EL CARGOL

EL CARGOL
El cargol és un pla inclinat, però enrotllat sobre un cilíndre. Quan s'aplica pressió i es cargola, es multiplica la força aplicada. Cada filet de rosca fa de roscó, introduint-se en el material amb poc esforç.

EL TASCÓ

EL TASCÓ
El tascó és una pla inclinat doble en el qual la foá que s'aplica perpendicular a la base es transmet multiplicada a les cares del tascó.
La força augmenta més quan les cares tenen més longitud i la base menys.

PLA INCLINAT

PLA INCLINAT
El pla inclinat és una rampa que serveix per elevar càrregues fent menys esforços.
                          F·b=R·a
R = Pes de l'hipopòtam = 8.000N
a = altura = 1m
b = distància recorreguda = 2m --- P = 8000·1/2 = 4.000N

lunes, 24 de enero de 2011

EL TORN

Un torn és un cilindre  que consta d'una maneta que el fa girar, de manera que és capaç d'aixecar pesos amb menys esforç.
               P·Bp = R·Br

viernes, 21 de enero de 2011

Què fa falta per utilitzar Internet?

Per accedir a Internet es necessita:

  •  Un ordinador que tingui mòdem (o router, també dit encaminador). Altres dispositius, com algunes videoconsoles , també es poden connectar a Internet. 
  •                                               
  - El mòdem es connecta a la línia telefònica mitjançant un cable telefònic normal, i a l'ordinador amb un             cable de xarxa o USB.
  - Els routers inalàmbrics permeten prescindir dels cables per accedir a Internet.
  • Una línia telefònica o de cable.
  • Donar-se d'alta en un proveïdor de serveis d'Internet, que facilita un número de telèfon al qual trucarà el mòdem i una contrasenya per a cada usuari. Orange - Jazztel - Telefonica - Movistar.
  • Un navegador per visualitzar les pàgines web. Els més utilitzats són l'Internet Explorer i el Firefox. Google Chrome - Firefox - Safari - Internet Explorer.

viernes, 14 de enero de 2011

POLISPASTOS

Un polispast és un conjunt de politges combinades de tal manera que poden elevar un gran pes fent molt poca força.

POLITGES

La politja és una palanca de primer grau. Consisteix en una roda de superfície lateral amb forma de canal per on s'introdueix una corda o una corretja.